Presse

APERO_BIO_JACUBOWTIZ_INDD_NL-1
APERO_BIO_JACUBOWTIZ_INDD_NL-2

 

article-Stijl-2
Article-Stijl-'08

Hélène Jacubowitz: wezen en vorm.

Bijna al haar werken in brons worden als het ware vormgegeven door licht en roepen bij mij althans de onweerstaanbare neiging tot aanraking op.  Hélène Jacubowitz heeft een sculpturale vorm ontwikkeld die haar niet alleen in staat stelt een gevoel van ruimte, maar ook van beweging over te brengen.  Volg de lijnen, de vorm, de beweging, het evenwicht.  Als eenheid van beweging, als complex van elegantie is het meesterlijk.  Haar sculpturen zijn als wonderschone gedichten, waaraan je geen letter kunt veranderen.

Ernest Van Buynder,

Voorzitter MuHKA

Mei 2007.

 

aica

” Hélène Jacubowitz komt tot haar “zogezegde” abstracte vormen door zich te concentreren op een lichaamsdeel: een schouder, een borst, een schouderblad, een dij … en vertrekkend van deze naturalistische vorm, zuivert ze, veredelt ze, puurt ze naar de essentie, naar de oervormen.
Deze vormen dragen een veelvoud van groeikracht in zich, een soort hartenklop. Ze werden bewerkt in het ritme van het licht. Door haar beelden bewijst Hélène Jacubowitz dat zij een authentiek sculpteur is.

Marcel van Jole (AICA)

 

Veredeling van een essentiële en een enige levensingesteldheid

In haar vrouwelijk-sensuele beelden weet zij met hooggestemde fijngevoeligheid steeds die gebaren en houdingen van tederheid, gezinsgeluk, mensenwarmte, liefde en vriendschap op subtiele wijze te vangen en adequaat vast te leggen.
Haar werk creëert zich als het ware vanzelf uit haar positieve, vitalistische en blije levensbenadering, waardoor haar creaties telkens opnieuw veredelingen zijn van een essentiële en een enige levensingesteldheid.

Dirk Stappaerts

Copyright 2015 Helene Jacubowitz. All rights reserved.